NĚCO O KÁVĚ

Příběh kávy začíná ve východní Africe, ale nyní si dobrou aromatickou kávu vychutnávají lidé na celém světě. Názvy nápojů se stále vztahují k Itálii, domovu prvního přístroje na espresso, který byl vyroben v Miláně na začátku 20. století:

AMERICANO – espresso ředěné horkou vodou

DOPPIO – dvojité množství standardního espressa

ESPRESSO – silná káva připravená v přístroji, který prožene páru přes velmi jemně mletou kávu

ESPRESSO RISTRESSO – připravuje se způsobem, kdy se přístroj vypne dříve než při přípravě normálního espressa, takže káva je silnější a aromatičtější

CAFFÈ LATTE – do čerstvě uvařeného espressa se přidává ohřáté mléko; do sklenice můžete přidat mléko našlehané se špetkou skořice nebo čokolády

CAPPUCCINO – espresso ředěné mlékem - dva díly mléka na jeden díl kávy, mléko se zahřeje a našlehá proudem páry; může se posypat trochou strouhané čokolády nebo kakaového prášku

ESPRESSO MACHIATO – espresso s několika kapkami mléka

LATTE MACCHIATO – horké mléko s troškou espressa

ESPRESSO ROMANO – vznikne přidáním kousku citrónové kůry

MOCHA – směs jedné třetiny espressa, třetiny horké čokolády a třetiny párou ohřátého mléka; můžete přidat šlehačku a posypat kakaem

CON PANNA – espresso se šlehačkou

MLETÍ KÁVY

Důležitý okamžik! Nejlepší je umlít kávu těsně před použitím. Při mletí se totiž z kávy uvolňují aromatické silice, jakmile ty vyprchají, káva ztratí aroma i chuť. Proto ideálním řešením jsou kávovary se zabudovaným mlýnkem, které pomelou před každou porcí zrno a v presovací jednotce se náhlým silným teplem uvolní složky kávy. Intenzita nápoje se řídí množstvím kávy.